Chirurgia szczękowo-twarzowa ? dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem operacyjnym schorzeń jamy ustnej, części twarzowej głowy ? aż po dół przedni czaszki włącznie ? oraz szyi. Ze względu na zasięg, coraz częściej specjalność ta określana jest jako chirurgia czaszkowo-szczękowo-twarzowa.Jest podspecjalnością stomatologii oraz chirurgii.
Wyłoniła się na przełomie XIX i XX w.z chirurgii ogólnej. Obejmuje chirurgię stomatologiczną, onkologię, traumatologię i chirurgię plastyczną części twarzowej czaszki. W większości krajów Unii Europejskiej do uzyskania tej specjalności wymaga się dyplomu lekarza i lekarza dentysty. W Polsce jest to jedna z trzech specjalności (obok epidemiologii i zdrowia publicznego), w których kształcić się mogą zarówno lekarze jak i lekarze dentyści.Dla lekarzy posiadających oba dyplomy istnieje odrębny, skrócony program specjalizacjiŹródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chirurgia_szczękowo-twarzowaSzczotkowanie to podstawa o której pamiętać powinien każdy.Jak dbać o uzębienie?
Sposobów na dbanie o dobry stan uzębienie jest dużo i należy stosować ich jak najwięcej, a przede wszystkim trzeba być sumiennym i wypracować sobie regularność.Warto też sięgnąć po nić dentystyczną, płyn do płukania czy nawet gumę do żucia (najlepiej bez cukru). Co do samego szczotkowania to jest kilka szkół, ale mycie okrężnymi i delikatnymi ruchami jest najczęściej polecaną metodą.
Jednak w tej materii najważniejsze jest, aby być dokładnym i się nie uszkodzić, reszta to kwestie indywidualne.Rodzaje próchnicy
Próchnicę można podzielić na kilka rodzajów, w zależności od miejsca występowania oraz przebiegu ? wyróżniamy: 1..Próchnicę kwitnącą ? szybko postępująca próchnica, obejmująca w krótkim czasie wiele zębów.
W wielu przypadkach dotyczy powierzchni zębów wolnych od próchnicy.Można ją stwierdzić u osób ze zmniejszonym wydzielaniem śliny, bądź u młodych ludzi spożywających często kariogenne produkty. 2.Próchnicę wczesną ? pojawia się na zębach mlecznych w niedługim czasie od momentu ich wyrznięcia.Najczęściej dotyczy zębów siecznych szczęki, a następnie rozwija się dalej i atakuje kolejne grupy zębów.
Powstaje na powierzchniach wargowych w okolicy szyjki zęba, czyli tuż przy dziąśle.
Charakteryzuje się bardzo szybkim przebiegiem, w wyniku którego dochodzi do zniszczenia dużej powierzchni zębów w krótkim czasie. 3. Próchnicę butelkową ? jest jedną z odmian próchnicy wczesnej.Przyczyną jest przedłużone karmienie butelką dziecka, szczególnie jeśli są to pokarmy sztucznie dosładzane.Mają one zazwyczaj papkowatą konsystencję, co powoduje przyklejanie się resztek do słabo zmineralizowanych zębów w miejscu przylegania smoczka.W bardzo szybkim czasie powstają tam ubytki próchnicowe. 4.
Próchnicę ostrą ? występuje gdy atak bakteryjny jest dominujący nad procesami obronnymi zęba.Najczęściej dotyka osoby młode, gdyż kanaliki zębinowe są u nich znacznie szersze niż u dorosłych, co sprzyja szybkiemu rozwojowi próchnicy.Przybiera ona wtedy kolor jasny i miękką, mazistą konsystencję. 5.Próchnicę przewlekłą ? występuje najczęściej u osób dorosłych i starszych.Jej postępowanie jest wolniejsze niż próchnicy ostrej, co związane jest z fizjologicznymi mechanizmami obronnymi, jak odkładanie się zębiny wtórnej obronnej.
Kanaliki zębinowe z wiekiem stają się coraz węższe, co również zapobiega szybkiemu rozwojowi próchnicy.Przybiera ona ciemny kolor i dosyć twardą konsystencję. 6.
Próchnicę wtórna ? powstaje wokół wcześniej założonego wypełnienia.
Przyczyną mogą być błędy podczas opracowywania ubytku, jakość materiału do wypełnienia, brak szczelności brzeżnej wypełniania, bądź odłamanie jego brzegu.Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w